Szukaj pracownika/jednostki

Aktualności

Media społecznościowe tematem IV Majówki Medialnej na UZ

Za nami czwarta edycja Majówki Medialnej na Uniwersytecie Zielonogórskim. Organizatorem wydarzenia był Instytut Filologii Polskiej UZ. W rolę prelegentów wcielili się natomiast studenci dziennikarstwa i komunikacji społecznej, którzy zaprezentowali swoje prace badawcze. Na tapet wzięto między innymi kreatywność językową Roberta Makłowicza - czyli coś z zakresu wizerunku medialnego. Zwrócono także uwagę na językowy obraz osób chorujących na otyłość oraz tabuizację samobójstwa w podcastach.

Uczestnicy IV Majówki Medialnej na UZ szukali również odpowiedzi na pytanie, czy media społecznościowe są swego rodzaju maszyną do tworzenia wulgarnych treści. - Staramy się zapoznać naszych studentów z wieloma ważnymi problemami współczesnego dziennikarstwa. Wszystkie zaprezentowane w tym roku tematy skupiły się też wokół mediów społecznościowych. Młodzi ludzie nie wyobrażają sobie dziś życia bez Internetu i portali społecznościowych. Nasi studenci są też bardzo zainteresowani podcastami, którym zostały poświęcone dwa wystąpienia. - mówi prof. dr hab. Magdalena Steciąg, dyrektor Instytutu Filologii Polskiej UZ.

IV Majówka Medialna była także okazją do zaprezentowania nowego kierunku - dziennikarstwo i nowe media, który ruszy na naszej uczelni już od października. Nowy kierunek ma przygotować przyszłych dziennikarzy do jak najlepszego wykonywania zawodu. Program nauczania skupi się przede wszystkim na zasięgach oraz neuromarketingu.

Galeria zdjęć
Logo programu Widza Edukacja Rozwój Biało-czerwona flaga i napis Rzeczpospolita Polska Logo Euopejskiego Funduszu Społecznego
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Widza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Nowoczesne nauczanie oraz praktyczna współpraca z przedsiębiorcami - program rozwoju Uniwersytetu Zielonogórskiego" POWR.03.05.0-00-00-Z014/18

Nasze strony internetowe i oparte na nich usługi używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Ochrona danych osobowych »