1 czerwca 2017 r.
Dziś na Uniwersytecie Zielonogórskim ruszyła rekrutacja na studia. W tym roku uczelnia przygotowała ponad 7,5 tys. miejsc dla kandydatów. Jest to o 20 % mniej niż w ubiegłych latach. Jak powiedział na dzisiejszej konferencji prasowej prorektor ds. studenckich, prof. Wojciech Strzyżewski - podobnie jak inne uczelnie w Polsce, chcemy mieć większą możliwość wyboru kandydatów. Na studiach doktoranckich będzie jeszcze większe obostrzenie, bo tam zmniejszyliśmy limity o 50 %.
Nowością w tym roku jest uruchomienie dwóch kierunków na studiach II stopnia. Są to: bezpieczeństwo i higiena pracy oraz dziennikarstwo i komunikacja społeczna.
Natomiast na studiach 40+ uruchomione zostaną dwa kierunki: coaching i doradztwo filozoficzne oraz filologia rosyjska.
W tym roku ofertę uzupełniają kierunki prowadzone na Wydziale Zamiejscowym w Sulechowie Uniwersytetu Zielonogórskiego (do 31 sierpnia PWSZ w Sulechowie). Tu przygotowano 310 miejsc dla kandydatów na studia. Jeśli akceptację uzyska nowy kierunek: nowoczesny handel, wówczas ta liczba zwiększy się o 30. Po połączeniu obu uczelni nie będzie dublowania kierunków.
Obecny na konferencji prorektor PWSZ w Sulechowie, dr Stanisław Pryputniewicz powiedział, że liczy na to, że połączenie obu uczelni spowoduje to, iż kierunki te będą cieszyły się większym zainteresowaniem.
Na UZ obowiązuje rekrutacja elektroniczna, ale też należy osobiście donieść dokumenty do Biura Rekrutacji. W PWSZ obowiązują nieco inne zasady rekrutacji, rejestracja elektroniczna odbywa się w innym systemie, ale jest to tylko narzędzie pomocnicze. Ostateczne decyzje w sprawie przyjęcia na studia będą podejmowane w sposób tradycyjny.
Na kierunek administracja na I stopniu, rekrutacja prowadzona jest w Sulechowie.
W konferencji prasowej udział wzięły także: Agnieszka Łaszczowska - kierownik Biura Rekrutacji UZ i Joanna Merda-Lupa - kierownik dziekanatu PWSZ.
Szczegóły oraz kalendarz rekutacji znajdują się na stronie: www.rekrutacja.uz.zgora.pl
Nasze strony internetowe i oparte na nich usługi używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Ochrona danych osobowych »