8 października 2021 r.
W dniach 6-8 października 2021 r. odbył się Kongres Gospodarczy Lubuskie 2021. Jego organizatorami byli: Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego i Organizacja Pracodawców Ziemi Lubuskiej. W Kongresie wzięli udział lubuscy przedsiębiorcy, samorządowcy oraz przedstawiciele świata nauki.
W tym wydarzeniu Uniwersytet Zielonogórski aktywnie uczestniczył zarówno organizacyjnie jak i merytorycznie. W panelach dyskusyjnych wzięli udział naukowcy i studenci z Uniwersytetu, a w drugim i trzecim dniu Kongresu jego uczestnicy przenieśli się do siedzib uniwersyteckich spółek: Centrum Energetyki Odnawialnej Sp. z o.o. w Sulechowie (7 października) i Parku Naukowo-Technologicznego UZ w Nowym Kisielinie (8 października).
Już pierwszego dnia w panelu pt. Strategicznie o Lubuskiem o gospodarce 4.0, zielonej gospodarce i cyfryzacji gospodarki dyskutowała m.in. prof. Maria Mrówczyńska - prorektor ds. współpracy z gospodarką Uniwersytetu Zielonogórskiego, natomiast w panelu pt. Innowacyjny przemysł – wyzwania dla tradycyjnych branż przemysłu wziął udział student kierunku lekarskiego, Jakub Szczepański – przewodniczący Koła Naukowego Medycyny Kosmicznej UZ. Paneliści rozmawiali m.in. o przemyśle kosmicznym i innowacjach medycznych w życiu codziennym.
W dniach 6-8 października 2021 r. odbył się Kongres Gospodarczy Lubuskie 2021. Jego organizatorami byli: Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego i Organizacja Pracodawców Ziemi Lubuskiej. W Kongresie wzięli udział lubuscy przedsiębiorcy, samorządowcy oraz przedstawiciele świata nauki.
W tym wydarzeniu Uniwersytet Zielonogórski aktywnie uczestniczył zarówno organizacyjnie jak i merytorycznie. W panelach dyskusyjnych wzięli udział naukowcy i studenci z Uniwersytetu, a w drugim i trzecim dniu Kongresu jego uczestnicy przenieśli się do siedzib uniwersyteckich spółek: Centrum Energetyki Odnawialnej Sp. z o.o. w Sulechowie (7 października) i Parku Naukowo-Technologicznego UZ w Nowym Kisielinie (8 października).
Już pierwszego dnia w panelu pt. Strategicznie o Lubuskiem o gospodarce 4.0, zielonej gospodarce i cyfryzacji gospodarki dyskutowała m.in. prof. Maria Mrówczyńska - prorektor ds. współpracy z gospodarką Uniwersytetu Zielonogórskiego, natomiast w panelu pt. Innowacyjny przemysł – wyzwania dla tradycyjnych branż przemysłu wziął udział student kierunku lekarskiego, Jakub Szczepański – przewodniczący Koła Naukowego Medycyny Kosmicznej UZ. Paneliści rozmawiali m.in. o przemyśle kosmicznym i innowacjach medycznych w życiu codziennym.
Drugi dzień Kongresu odbył się w Centrum Energetyki Odnawialnej sp. z o.o. w Sulechowie, a prezes spółki – dr Radosław Grech i dr hab. inż. Anna Bazan-Krzywoszańska, prof. UZ – dziekan Wydziału Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska UZ uczestniczyli w panelu pt. Odnawialne źródła energii a biznes.
W organizację paneli w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze (również drugi dzień Kongresu) zaangażowana była trzecia uniwersytecka spółka - Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych sp. z o.o. z Kalska. Prof. Mariusz Kasprzak – kierownik Katedry Żywienia Człowieka i Dietoterapii UZ wziął udział w dyskusji o żywności.
Tematyka poszczególnych wystąpień była bardzo ciekawa. Poruszono podczas nich następujące kwestie:
- kierunek teraźniejszość – żywność i żywienie w zgodzie z ideologią zero waste (wykorzystanie odpadów po produkcji spożywczej; produkty/dania w całości jadalne);
- kierunek przyszłość – nowoczesne formy żywności (novel food, żywność kapsułkowana);
- kierunek przyszłość – zmiany nawyków żywieniowych wymuszone pandemią (trend DIY, czyli domowy zakład przetwórczy; powrót do produktów archaicznych);
- ponadczasowe probiotyki (probiotyki jako prewencja przecim chorobom mikrobiologicznym; mikrobiom o drobnoustrojowi pomocnicy);
- grywalizacja na rzecz aktywności fizycznej – aplikacje wspierające rywalizację sportową.
Drugi dzień Kongresu odbył się w Centrum Energetyki Odnawialnej sp. z o.o. w Sulechowie, a prezes spółki – dr Radosław Grech i dr hab. inż. Anna Bazan-Krzywoszańska, prof. UZ – dziekan Wydziału Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska UZ uczestniczyli w panelu pt. Odnawialne źródła energii a biznes.
W organizację paneli w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze (również drugi dzień Kongresu) zaangażowana była trzecia uniwersytecka spółka - Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych sp. z o.o. z Kalska. Prof. Mariusz Kasprzak – kierownik Katedry Żywienia Człowieka i Dietoterapii UZ wziął udział w dyskusji o żywności.
Tematyka poszczególnych wystąpień była bardzo ciekawa. Poruszono podczas nich następujące kwestie:
- kierunek teraźniejszość – żywność i żywienie w zgodzie z ideologią zero waste (wykorzystanie odpadów po produkcji spożywczej; produkty/dania w całości jadalne);
- kierunek przyszłość – nowoczesne formy żywności (novel food, żywność kapsułkowana);
- kierunek przyszłość – zmiany nawyków żywieniowych wymuszone pandemią (trend DIY, czyli domowy zakład przetwórczy; powrót do produktów archaicznych);
- ponadczasowe probiotyki (probiotyki jako prewencja przecim chorobom mikrobiologicznym; mikrobiom o drobnoustrojowi pomocnicy);
- grywalizacja na rzecz aktywności fizycznej – aplikacje wspierające rywalizację sportową.
Podczas uroczystej gali, która miała miejsce także drugiego dnia Lubuskiego Kongresu Gospodarczego zostały wręczone nagrody gospodarcze Marszałek Województwa Lubuskiego 2021, w kategoriach: mikroprzedsiębiorstwo, małe przedsiębiorstwo, średnie przedsiębiorstwo, duże przedsiębiorstwo, spółka komunalna, innowacyjna jednostka ochrony zdrowia, innowacyjna jednostka samorządu terytorialnego. Gospodarzami wydarzenia byli marszałek Elżbieta Anna Polak i przewodniczący sejmiku Wacław Maciuszonek.
- Celem naszego Kongresu Gospodarczego jest wymiana doświadczeń i sieciowanie. Jestem przekonana, że w tym tyglu tak zróżnicowanym już powstały gotowe wspaniałe projekty w obszarze inteligentnych specjalizacji. Czas jest bardzo dobry, by rozmawiać i przyszłości, ponieważ przed nami nie tylko nowa perspektywa 2021-2027 i marzenia o tej pięknej kwocie 770 mld zł, ale również krajowy plan odbudowy. Mam nadzieję, że to się stanie naprawdę. Choć muszę przyznać, że nie wierzę w to, co powiedział prezes NB, że żyjemy w cudzie gospodarczym, dlatego drodzy przedsiębiorcy – róbmy swoje - zachęcała marszałek E. A. Polak.
Gala była także okazją do świętowania jubileuszu 30-lecia istnienia Organizacji Pracodawców Ziemi Lubuskiej. OPZL to po pierwsze – ochrona – nas przedsiębiorców, naszych pracowników i świata gospodarki, bo dziś czujemy, że naszą rolą jest zabezpieczenie interesów pracodawców i pracowników. Po drugie praca – ona jest najważniejsza, buduje społeczeństwo, ale także to nasz największy kapitał. Po trzecie zespół – bo samemu nie zbuduje się nic. I na końcu są ludzie, bo to ludzie są najważniejsze. My nie jesteśmy zbiorem firm, ale grupą ludzi - mówił prezes OPZL Janusz Jasiński.
Podczas gali wręczono również odznaki honorowe zasłużony dla województwa lubuskiego. Wśród wyróżnionych znaleźli się dr hab. inż. Maria Mrówczyńska, prof. UZ, prorektor ds. współpracy z gospodarką oraz dr hab. inż. Andrzej Pieczyński, prof. UZ, prorektor ds. rozwoju i finansów. Otrzymali również listy gratulacyjne z okazji 30-lecia istnienia Organizacji Pracodawców Ziemi Lubuskiej.
Podczas uroczystej gali, która miała miejsce także drugiego dnia Lubuskiego Kongresu Gospodarczego zostały wręczone nagrody gospodarcze Marszałek Województwa Lubuskiego 2021, w kategoriach: mikroprzedsiębiorstwo, małe przedsiębiorstwo, średnie przedsiębiorstwo, duże przedsiębiorstwo, spółka komunalna, innowacyjna jednostka ochrony zdrowia, innowacyjna jednostka samorządu terytorialnego. Gospodarzami wydarzenia byli marszałek Elżbieta Anna Polak i przewodniczący sejmiku Wacław Maciuszonek.
- Celem naszego Kongresu Gospodarczego jest wymiana doświadczeń i sieciowanie. Jestem przekonana, że w tym tyglu tak zróżnicowanym już powstały gotowe wspaniałe projekty w obszarze inteligentnych specjalizacji. Czas jest bardzo dobry, by rozmawiać i przyszłości, ponieważ przed nami nie tylko nowa perspektywa 2021-2027 i marzenia o tej pięknej kwocie 770 mld zł, ale również krajowy plan odbudowy. Mam nadzieję, że to się stanie naprawdę. Choć muszę przyznać, że nie wierzę w to, co powiedział prezes NB, że żyjemy w cudzie gospodarczym, dlatego drodzy przedsiębiorcy – róbmy swoje - zachęcała marszałek E. A. Polak.
Gala była także okazją do świętowania jubileuszu 30-lecia istnienia Organizacji Pracodawców Ziemi Lubuskiej. OPZL to po pierwsze – ochrona – nas przedsiębiorców, naszych pracowników i świata gospodarki, bo dziś czujemy, że naszą rolą jest zabezpieczenie interesów pracodawców i pracowników. Po drugie praca – ona jest najważniejsza, buduje społeczeństwo, ale także to nasz największy kapitał. Po trzecie zespół – bo samemu nie zbuduje się nic. I na końcu są ludzie, bo to ludzie są najważniejsze. My nie jesteśmy zbiorem firm, ale grupą ludzi - mówił prezes OPZL Janusz Jasiński.
Podczas gali wręczono również odznaki honorowe zasłużony dla województwa lubuskiego. Wśród wyróżnionych znaleźli się dr hab. inż. Maria Mrówczyńska, prof. UZ, prorektor ds. współpracy z gospodarką oraz dr hab. inż. Andrzej Pieczyński, prof. UZ, prorektor ds. rozwoju i finansów. Otrzymali również listy gratulacyjne z okazji 30-lecia istnienia Organizacji Pracodawców Ziemi Lubuskiej.
Ostatni dzień Kongresu, piątek 8 bm. odbył się w Parku Naukowo-Technologicznym Uniwersytetu Zielonogórskiego. Tego dnia paneliści – a wśród nich Karol Dąbrowski – dyrektor Centrum Przedsiębiorczości i Transferu Technologii UZ –rozmawiali m.in. o start-upach w czasie COVID, współczesnych scale-upach biznesu, przedsiębiorczości akademickiej na Uniwersytecie Zielonogórskim - źródłach finansowania i wsparciu w drodze od pomysłu do biznesu, wadze i znaczeniu pomysłu w start-upie, najczęstszych błędach i porażkach w start-upach. Podjęli również próbę odpowiedzi na pytanie: Jak w niewielkim mieście stworzyć start-up warty milion? Panele moderowała dr inż. Agnieszka Kaczmarek-Pawelska z Wydziału Mechanicznego Uniwersytetu Zielonogórskiego.
Nasze strony internetowe i oparte na nich usługi używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Ochrona danych osobowych »