1 września 2017 r.
Od dziś, to jest 1 września 2017 r. Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie stała się oficjalnie Zamiejscowym Wydziałem Uniwersytetu Zielonogórskiego. Dziekanem Wydziału i pełnomocnikiem rektora d/s integracji jest prof. dr hab. inż. Marian Miłek, a prodziekanem i pełnomocnikiem rektora d/s jakości kształcenia został dr inż. Stanisław Pryputniewicz.
Niemal wszyscy pracownicy PWSZ pozostają na dotychczasowych miejscach pracy i swoje zadania będą wykonywać w Sulechowie (zmiana może dotyczyć jednostkowych przypadków). Natomiast studenci automatycznie stają się studentami Uniwersytetu Zielonogórskiego. Absolwenci PWSZ, którzy będą bronić swych prac dyplomowych po 1 września br. otrzymają już dyplomy Uniwersytetu Zielonogórskiego.
Wydział Zamiejscowy w Sulechowie (http://www.wzs.uz.zgora.pl) oferuje studia wyłącznie I stopnia, w trybie studiów stacjonarnych bądź niestacjonarnych na 6. kierunkach. Są to:
• administracja
• energetyka – studia inż.
• gospodarka i rozwój zrównoważony
• ogrodnictwo – studia inż.
• technologia żywności i żywienie –studia inż.
• turystyka
• żywienie człowieka i dietoterapia – studia inż.
Uniwersytet Zielonogórski wzbogacił się nie tylko o Wydział Zamiejscowy w Sulechowie, ale również o Centrum Energetyki Odnawialnej CEO oraz o Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych sp. z o.o. (LOIiWA).
Centrum Energetyki Odnawialnej (CEO) http://www.centrumenergetyki.com.pl w Sulechowie powstało by służyć naukowcom, w celu opracowywania nowych technologii energetycznych, ale również po to, by wspierać przygotowanie kompetentnej kadry inżynierskiej na potrzeby przedsiębiorstw projektujących, wytwarzających i wdrażających urządzenia odnawialnych źródeł energii.
Misją Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych sp. z o.o. (LOIiWA) w Sulechowie http://www.loiiwa.com.pl jest działalność badawczo-rozwojowo-wdrożeniowa (B+R+W) dla sektora rolno-spożywczego. Ośrodek działa jako centrum innowacji oraz transferu wiedzy do gospodarki dla szkółkarstwa, ogrodnictwa i przetwórstwa spożywczego. Rozwiązuje problemy technologiczne producentów żywności, kompleksowo wykonuje badania i próby technologiczne oraz analizy laboratoryjne żywności.
Szczegółowe informacje zarówno o Wydziale Zamiejscowym w Sulechowie, jak i obu ośrodkach znajdują się na ich stronach internetowych. Dla zachęty, by na nie zajrzeć, poniżej prezentujemy kilka zdjęć.
Fot. Archiwum PWSZ, archiwum CEO, Maja Adamska. Anna Szefner.
Serdecznie witamy w naszym gronie pracowników naukowych i administracyjnych oraz studentów z Sulechowa.
Nasze strony internetowe i oparte na nich usługi używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Ochrona danych osobowych »